RSS

Amenzile pentru neplata rovinietei sunt nule si pot fi contestate in instanta

10 mart.

rovinieta-control

Amenzile trimise la domiciliu de Compania de Drumuri pentru neplata rovinietei sunt nule !!!

RECURS IN INTERESUL SOFERILOR – ICCJ a decis ca amenzile aplicate conducatorilor auto care au circulat fara rovinieta sunt lovite de nulitate absoluta daca semnatura olografa a agentului constatator lipseste din procesele-verbale. Decizia a fost luata prin admiterea unui RIL promovat de Avocatul Poporului. Sute de mii de soferi amendati de CNADNR pe baza de procese-verbale semnate electronic pot scapa de plata sanctiunii. Cei executati silit au deschisa calea contestatiei (RIL).

Avocatul Poporului a contestat legislaţia de amendare a şoferilor în privinţa neplăţii rovinietei. Şi a avut succes! Mai precis, celebrele amenzi trimise pe adresa contravenientului după ce a fost filmat de camerele fixe ale Companiei de Drumuri cu rovinietă lipsă sunt nule! Pentru a fi valabile, amenzile trebuie să fie semnate de agentul constatator, spune decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, luată în urma sesizării Avocatului Poporului.

Prin Decizia nr. 6/2015, ÎCCJ a admis recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului, statuând că:
„În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 17 din Ordonanţa Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările, raportate la dispoziţiile art. 4 pct. 1-4 şi art. 7 din Legea nr. 455/2001 privind semnătura electronică, republicată, procesele-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor prevăzute de art. 8 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 424/2002, cu modificările şi completările ulterioare, încheiate potrivit art. 9 alin. (1) lit. a), alin. (2) şi alin. (3) din acest act normativ, transmise persoanelor sancţionate contravenţional pe suport de hârtie, sunt lovite de nulitate absolută în lipsa semnăturii olografe a agentului constatator”.

Astfel, procesele verbale incheiate de CNADR fara a fi semnate de mana de catre agentul constatator vor fi lovite de nulitate absoluta, iar pe cale de consecinta vor putea fi contestate in instanta pentru acest motiv.

Conducatorii auto care au fost sanctionati pentru neplata rovinietei si cei care au platit amenda pentru neachitarea rovinietei vor putea contesta in instanta procesele verbale prin care au fost aplicate aceste sanctiuni.

 

Av. Craciunesc Ciprian Robert

tel. 0765447225

e-mail: ciprian_craciunesc@yahoo.com

 
Scrie un comentariu

Scris de pe martie 10, 2015 în Stiri

 

Lasă un comentariu